We use cookies to provide you with an improved experience on our site. By continuing to browse, you agree to the use of cookies.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Cum arată viitorul și ce competențe dezvoltăm în perioada de criză?
Care sunt competențele viitorului și cum va arăta acest viitor, după ce ne întoarcem la birou? Cu siguranță lumea nu va mai fi la fel, iar modelele de business vor lua forme diferite, pentru fiecare organizație. Cum ne putem pregăti noi, ca lideri de organizaţii sau echipe, pentru a ne dezvolta în această perioadă?
Dacă ne raportăm la studiul Future Work Skills 2020, la cercetările experților EXEC-EDU și la discuţiile cu cursanții noştri, se creionează câteva direcții, chiar și în acest context, cu totul incert:
1. RE-SKILLING – Noi, ca lideri, putem folosi această perioadă pentru a aduce competențele actuale la un alt nivel, reinventându-ne și pregătindu-ne pentru perioada imediat următoare, când vom reveni la ritmul alert uzual. Avem acum răgazul să devenim mai buni, pornind de la o evaluare personală a zonelor de dezvoltare.
2. ACCELERAREA SCHIMBĂRII – Tendințele globale în resurse umane se accelerează: ceea ce experții semnalau deja, acum este pus sub lupă, în mod accelerat și reprezintă noua realitate. Iată câteva competențe asupra cărora merită să ne îndreptăm atenția în perioada următoare.
3. MOTIVAREA ECHIPEI ÎN CONTEXT VIRTUAL – Cum cele mai multe organizații au adoptat formula lucrului de acasă, atât de controversată până nu demult, apare acum provocarea legată de menținerea unui climat de lucru productiv și motivant pentru lideri, dar și pentru echipele acestora. Companiile sunt preocupate să își mențină motivați oamenii cheie în această perioadă, iar acest lucru devine o provocare majoră pentru lideri, de vreme ce nu şi-au exersat abilitățile de a-și conduce echipele remote. Acum este nevoie, mai mult ca oricând, de culturi constructive și de lideri empatici, care să arate oamenilor solidaritate și să îi susțină să își atingă obiectivele profesionale, depășind barierele și ajutându-i să se adapteze, în această perioadă de tranziție.
Inovația este, deseori accelerată de contexte de schimbare, chiar și în contexte dificile. Noi, la EXEC-EDU susţinem toate aceste direcții printr-o paletă variată de cursuri online, axate atât pe competențe hard skills (strategie, reducerea costurilor), dar și pe competențe soft (luarea deciziilor și managementul stresului în perioadă de criză, mindfulness, reziliență, inteligență emoțională, productivitate).
Calendarul nostru a fost de curând actualizat cu noile soluții online – eGrow! Informatiile complete despre cursurile online eGrow sunt aici.
Related Posts
Leadership orientat spre oamenii și țelurile organizației
În 1970, Robert Greenleaf a demonstrat că modelul tradițional de conducere, cel bazat pe comandă și control, conform căruia conducătorii își exercitau singuri puterea câștigată din vârful ierarhiilor organizaționale și se axau strict pe atingerea obiectivelor și pe interesele proprii, neglijând oamenii, devenise demodat și contraproductiv. Autorul a acreditat ideea că liderii au menirea să …
Principala nevoie psihologică a 3 din 4 angajați români este aprecierea muncii, potrivit metodologiei Process Communication Model
Process Communication Model este o teorie de personalitate si comunicare premiata, folosită inclusiv de NASA în programele de selecție și pregătire, dar și în trainingul pe comunicare al președinților americani Au fost analizate pe parcursul a patru ani profilele a 5.135 de manageri și persoane cu roluri cheie în organizațiile din România EXEC-EDU, liderul pieței …
Cum ne optimizăm energia: cele 7 tipuri de odihnă și cum le accesăm
Într-o lume agitată, mulți dintre noi ne confruntăm cu o oboseală persistentă pe care nici măcar un somn suficient nu o poate remedia. Acest lucru se datorează faptului că somnul reprezintă doar o parte a procesului de recuperare. Conform dr. Saundra Dalton-Smith, pentru a ne simți cu adevărat odihniți și plini de energie, avem nevoie …
#ElitaAbsolventilor: Laura Lupu, Fondator Degusteria Francesca
Laura Lupu, Fondator Degusteria Francesca După o carieră prodigioasă de peste 15 ani în marketing, reprezentând branduri puternice din industria farma, alimentară sau de tutun, Laura Lupu și-a înființat propria companie, în anul 2012. Primul an a fost dedicat creării și dezvoltării unui magazin online care distribuia produse artizanale, din diferite zone ale Italiei. În …