We use cookies to provide you with an improved experience on our site. By continuing to browse, you agree to the use of cookies.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Cum ne optimizăm energia: cele 7 tipuri de odihnă și cum le accesăm
Într-o lume agitată, mulți dintre noi ne confruntăm cu o oboseală persistentă pe care nici măcar un somn suficient nu o poate remedia. Acest lucru se datorează faptului că somnul reprezintă doar o parte a procesului de recuperare.
Conform dr. Saundra Dalton-Smith, pentru a ne simți cu adevărat odihniți și plini de energie, avem nevoie de șapte tipuri de odihnă: fizică, mintală, emoțională, senzorială, creativă, socială și spirituală.
În acest articol, vom detalia fiecare tip de odihnă și vom sugera la fiecare câteva practici simple și ușor de integrat în viața de zi cu zi.
1. Odihna Fizică
Odihna fizică poate fi pasivă, cum sunt somnul și relaxarea, sau activă, cum ar fi yoga/pilates sau stretching-ul. Este esențială pentru a-ți reîncărca corpul și a elibera tensiunea musculară.
2. Odihna mintală
Odihna mintală este necesară pentru a elibera mintea de gânduri obositoare și de supraîncărcarea informațională. Dacă te simți adesea copleșit de sarcini, uitând lucruri sau având dificultăți de concentrare, ai nevoie de mai multă odihnă mintală. Acest tip de odihnă presupune să îți liniștești mintea și să reduci zgomotul mintal constant.
3. Odihna emoțională
Odihna emoțională este esențială pentru cei care se simt epuizați de nevoia de a face pe plac altora sau de a-și ascunde adevăratele sentimente. Este important să te simți liber să îți exprimi emoțiile și să fii autentic.
4. Odihna senzorială
Într-o lume suprasaturată de stimuli, cum ar fi lumina puternică a ecranelor, zgomotele constante sau mirosurile puternice, sistemul nostru senzorial poate deveni supraîncărcat. Odihna senzorială înseamnă reducerea expunerii la acești stimuli și crearea unui mediu calm și liniștit pentru simțurile noastre.
5. Odihna creativă
Odihna creativă este importantă pentru oricine trebuie să gândească inovativ sau să rezolve probleme complexe. Aceasta înseamnă să te reconectezi cu frumusețea și miracolul lumii, fie prin artă, fie prin natură, pentru a-ți stimula imaginația și a-ți reîmprospăta mintea.
6. Odihna Socială
Aceasta se referă la petrecerea timpului cu oameni care îți dau energie și te susțin, în loc de a te epuiza în relații toxice. Odihna socială implică să te conectezi cu persoane care îți aduc bucurie și să pui limite acolo unde este nevoie.
7. Odihna spirituală
Aceasta implică să găsești un sens mai profund al vieții, fie prin practici spirituale, fie prin conectarea cu ceva mai mare decât tine. Odihna spirituală te ajută să te simți conectat la scopul tău.
Cunoscând aceste tipuri de odihnă, ai putea să te oprești din când în când din ceea ce faci și să te întrebi: “În ce zonă simt acum că am cea mai puțină energie și de ce anume am nevoie pentru a o crește?”
Te poți folosi de sugestiile de practici de mai sus, sau poți să-ți construiești propria listă de practici pe care să le accesezi pentru a-ți reîncărca energia și a te simți echilibrat.
Începe cu pași mici pentru a-ți crea o rutină de odihnă care să te susțină pe termen lung.
Astfel, vei putea preveni epuizarea și vei trăi o viață mai armonioasă.
Odihnă plăcută!
Anca Coman
Related Posts
Tiparele de personalitate și nevoile psihologice ale angajaților din România
Tiparele de personalitate şi nevoile psihologice ale angajaților din România Perspective HR legate de motivarea oamenilor 13 octombrie 2021, h 18:15 Invitat: Paul Olteanu, fondator Mind Architect, Master Trainer & Executive Coach, cel mai activ trainer & coach Process Communication Model din România Ne vor fi alături, de asemenea, și Alexandra Irod, Magda Tabac, Andreea …
Ne putem trăi viața din plin?
Context și coincidențe Început de vară. Cerere mare pentru cursul „Dezvoltarea competențelor manageriale’’. La începutul programului, cursanții acuză stres și epuizare și își declară intenția să devină mai eficienți, pentru a face față provocărilor. O chestiune pe care o dezbatem: e suficientă oare eficiența pentru performanță și stare de bine? Tot atunci, particip la întâlnirea …
#ElitaAbsolventilor: Laura Lupu, Fondator Degusteria Francesca
Laura Lupu, Fondator Degusteria Francesca După o carieră prodigioasă de peste 15 ani în marketing, reprezentând branduri puternice din industria farma, alimentară sau de tutun, Laura Lupu și-a înființat propria companie, în anul 2012. Primul an a fost dedicat creării și dezvoltării unui magazin online care distribuia produse artizanale, din diferite zone ale Italiei. În …
De ce iubim Process Communication Model®
În anii ’70, Dr. Kahler, pe atunci la Universitatea Purdue, a făcut nişte descoperiri remarcabile. El a observat că în spatele oricărui demers de comunicare există anumite tipare de vorbire – secvenţe previzibile pe baza cărora oamenii interacţionează unii cu alţii. Dr. Kahler a descoperit că, fiind atent la acest tipare, interacţiunile pot fi urmărite …