We use cookies to provide you with an improved experience on our site. By continuing to browse, you agree to the use of cookies.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
5 pași de la intenție la acțiune în 2025
Bine te-am regăsit în 2025! Îți dorim ca fiecare zi din noul an să fie o oportunitate de a-ți pune în practică visurile!
Studiile spun că 64% din rezoluțiile pe care ți le stabilești în noaptea dintre ani se spulberă în vânt după doar o lună, iar sub 8% dintre noi ajungem să le atingem. Aceste cifre îți dau de gândit, nu e așa? În plus, pare că se anunță o perioadă destul de volatilă, care ne va proba reziliența. Ce poți face diferit anul acesta pentru a te regăsi printre cei care și-au transformat dorințele în realitate?
1. Stabilește-ți o strategie bazată obiective realiste, centrate pe tine
Primul pas în a transforma o rezoluție într-un succes este să o construiești în jurul propriilor tale aspirații și nevoi, nu al așteptărilor altora. Cu alte cuvinte, revizuiește-ți valorile și strategia personală Întreabă-te ce îți dorești cu adevărat să obții și cât de relevante sunt obiectivele alese pentru tine, în contextul actual. Obiectivele realiste sunt acele obiective care se aliniază cu valorile, timpul și resursele tale. Planifică-ți săptămânal în agenda ta o zi sau o jumătate de zi strategică, în care să îți oferi răgaz de gândire și analiză, să aloci timp pentru dezvoltarea ta în aria care te preocupă (cărți, cursuri) sau chiar să găsești un mentor care a reușit deja și care îți poate oferi idei utile.
2. Folosește tehnica “retroplanning”
“Retroplanning” este un instrument de planificare care începe de la rezultatul dorit și lucrează în ordine inversă pas cu pas, până la prezent. Această metodă te ajută să stabilești etape clare, să identifici resursele necesare și să atribui termene realiste fiecărei sarcini. Spre exemplu, dacă ți-ai propus să participi la un maraton până la sfârșitul anului, gândește-te la ce trebuie să faci în fiecare lună, însă și la ce presupune pregătirea ta în fiecare săptămână.
3. Pregătește un plan de urgență
Oricât de bine planifici, vor exista evenimente neprevăzute care te pot deturna. Trăim într-o lume B.A.N.I., caracterizat de fragilitate (Brittle), anxietate (Anxious), non-linearitate (Non-linear) și incomprehensibilitate (Incomprehensible). Schimbările sunt la tot pasul. Chiar și dacă mediul rămâne stabil, poate vei avea o perioadă mai aglomerată la locul de muncă sau o problemă personală care va necesita atenția ta. Un plan de urgență, care să includă soluții pentru posibile obstacole, îți va oferi mai multă flexibilitate și te va ajuta să revii mai ușor pe drumul cel bun.
4. Concentrează-te pe menținerea unei mentalități de creștere (growth mindset)
Nu subestima puterea unei mentalități optimiste și integrează eșecul în strategia ta, căci este parte din călătorie și cel mai bun ghid și profesor. Conștientizează și elimină convingerile rigide care te pot bloca, precum “dacă nu reușesc din prima, înseamnă că nu sunt capabil”, ”Nu voi reuși niciodată” și înlocuiește-le cu convingeri care te susțin, precum “Fiecare încercare mă aduce mai aproape de succes”, “Ce pot învăța din această experiență?” Drumul până la atingerea unui obiectiv este mai valoros decât rezultatul final.
Și nu uita, atunci când avansezi, să te bucuri de fiecare pas realizat și să folosești ocazia ca pe o motivație pentru a merge mai departe. Celebrează progresul, nu perfecțiunea.
5. Adaugă ritualuri de sprijin
Integrează obiceiuri zilnice care să te mențină pe traiectorie. Spre exemplu, ține un jurnal în care să notezi progresul sau folosește aplicații care să-ți reamintească de obiectivele tale. Învață cum funcționează atenția și cum să o protejezi, eliminând hoții de timp și pe cei care au o minte împrăștiată și te atrag în haosul lor.
Prin stabilirea unor obiective autentice, construite în mod strategic și susținute de flexibilitate, perseverență și mindset pozitiv, poți transforma acest an într-unul memorabil. E timpul să transformi intențiile în acțiuni! Tu ce rezoluții vei pune în practică?
Articol redactat de Oana Scarlat.
Related Posts
Leadership orientat spre oamenii și țelurile organizației
În 1970, Robert Greenleaf a demonstrat că modelul tradițional de conducere, cel bazat pe comandă și control, conform căruia conducătorii își exercitau singuri puterea câștigată din vârful ierarhiilor organizaționale și se axau strict pe atingerea obiectivelor și pe interesele proprii, neglijând oamenii, devenise demodat și contraproductiv. Autorul a acreditat ideea că liderii au menirea să …
Comportamentul de lider nu se învaţă…se antrenează| Leadership 360
Comportamentul de lider nu se învaţă prin acumularea de informaţii şi know-how, deşi, cu siguranţă, literatura de specialitate poate fi utilă. Pe parcursul celor 18 ani în care au format lideri, experţii EXEC-EDU au constatat că eficienţa unui program de leadership creşte atunci când conştientizezi ca procesul de dezvoltare vine din interior. Leadership-ul nu se …
4 burse de pană la 600 de euro pentru dezvoltarea competențelor și avansarea în carieră
Soluție pentru prevenirea stresului și coeziunea scăzută a echipei
EXEC-EDU, lider pe piața de executive education din România, propune companiilor un model de comunicare menit să diminueze stresul și să crească gradul de coeziune în echipe, pe o piață a muncii în care acestea se confruntă cu tot mai multe probleme legate de burnout-ul angajaților. Potrivit unui sondaj recent EXEC-EDU, prevenirea conflictelor și reducerea …