Ștefan Ponea: un lider “la înălțime”

Ștefan Ponea conduce compania Mateco, liderul pieței de închirieri de utilaje pentru lucru la înălțime din România.  Antreprenorulcare a pus ba­zele acestei companii în urmă cu 15 ani (sub brandul Industrial Access) vândută integral în două etape), este omul eficienței, al inovației și al digitalizării.

Drumul în carieră – drumul spre reușită

Am făcut pasul către antreprenoriat la 28 de ani, când am fondat Industrial Access împreună cu alti 3 asociați. Anterior, lucrasem într-un grup de firme unde am evoluat de la postul de șofer, la cel de manager, ajungând să conduc și să dezvolt o divizie de echipamente în cadrul acesteia, cu o cifră de afaceri de milioane de euro.

Cel mai dificil moment a fost acela de a începe efectiv de la zero, pentru a construi Industrial Access. A fost cel mai dificil, dar si cel mai frumos moment, pentru că mi-a dat șansa de a-mi pune în practică ideile, de a învăța prin a face, a încerca, a greși și a plăti pentru experienta astfel dobandita. Am inventat, nu am copiat. Când inventezi e foarte greu să țină cineva pasul cu tine.

Un loc în care am avut ocazia să îmi probez ideile și să devin mai bun, a fost sistemul EXEC-EDU, unde am absolvit aproape toate programele din cadrul Academiei de Management.

Cum nu aveam nicio sansa sa fac totul de unul singur, am regasit un ajutor de incredere in echipa EXEC – EDU pentru întreaga mea echipă managerială, pentru a avea o viziune comună, articulata cu un limbaj specific unitar. Fiecare membru al echipei de management parcurge unul sau mai multe programe EXEC-EDU. Cu ajutorul acestora, am reusit să fac saltul de la de la o investiție inițială de 3000 de USD la o cifră de afaceri de 27 milioane de euro în 2019, liderul unei piețe extrem de dificile și fragmentate.

3 principii pentru o carieră de succes

  1. Uita-te la cifre, învață limbajul financiar și eficiența operațională. Doar așa vei reuși să rămâi competitiv, mai ales în piețe în care comportamentul de consum este unul greu previzibil.
  2. Nu face compromisuri. În alegerea partenerilor de business, a oamenilor cu care lucrezi și chiar a clienților. Doar atunci când îți ghidezi alegerile după principii sănătoase poți avea succes pe termen lung.
  3. Rămâi permanent exigent cu tine și cu cei din echipa pe care o conduci. Practică leadership-ul prin puterea exemplului personal si incearca in feicarea zi sa fii mai bun

4 cursuri recomandate de Ștefan

Logo EXEC-EDU

Your place to grow

Updating…
  • No products in the cart.
CALENDAR