We use cookies to provide you with an improved experience on our site. By continuing to browse, you agree to the use of cookies.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Strategii de marketing în mediul business-to-business. Cum atragi clienţii organizaţionali
Marketing-ul business-to-business sau marketingul industrial acoperă un teritoriu vast – orice firmă al cărei portofoliu de clienţi este reprezentat de alte organizaţii, afaceri sau companii. De exemplu, poţi vinde chip-uri Intel către IBM, servicii de contabilitate ale PriceWaterHouse către firme mici sau mobilier pentru sălile de clasă din şcoli către oficialităţile locale.
Pieţele, dintre cele mai diverse, de diferite mărimi, au cunoscut o dezvoltare imensă datorită apariţiei tot mai multor iniţiative antreprenoriale. Esenţa avantajului lor competitiv se bazează pe adaptabilitate, flexibilitate, viteza, agresivitate şi inovaţie.
Care sunt particularităţile marketingului B2B? Relaţiile, parteneriatele, alianţele, adaptarea programelor de marketing pentru un singur client, abordarea unu-la-unu, în locul marketingului de masă.
Iată şi câteva diferenţe majore faţă de marketing-ul B2C (business to consumer):
Sigur, şi în familie, decizia de a cumpăra o casă sau o maşină implică o decizie de grup, dar nimeni nu e vreodată concediat pentru că achiziţionează din impuls ceva de la supermarket. De fapt, provocarea unei vânzări din impuls stă la baza marketingului B2C.
Nu la fel stau lucrurile în B2B, unde şi tehnologia joacă un rol important. Să luăm, de pildă, exemplul în care compania decide achiziţionarea unui software complex, poate un sistem CRM. Chiar dacă doar o singură persoană sau un grup mai mic e responsabil de luarea deciziei, există un număr mare de persoane care influenţează sau aprobă această decizie. Directorul IT, care conduce acest proces, va petrece, uneori, luni de zile pentru a strânge informaţii şi opinii din partea departamentelor de vânzări, marketing şi finanţe. Până la urmă, cele mai multe decizii B2B sunt multifaţetate, costisitoare, iar deciziile greşite au o miză mare, uneori chiar propria slujba.
Ciclul de vânzări lung şi complex, cu factori de influenţă multipli şi mize mari va avea un impact puternic şi asupra strategiei de marketing. Adaugă la acest lucru presiunea din ce în ce mai mare ca acţiunile de marketing să genereze rezultate tangibile şi vei avea un tip de marketing complet diferit.
Importanța brand-ului
Un brand puternic este important atât pentru pieţele B2B, cât şi pentru cele B2C, dar din raţiuni diferite. În cazul B2C, un brand puternic poate încuraja cumpărătorul să achiziţioneze, să rămână loial şi chiar să plătească un preţ mai mare.
Pentru pieţele B2B, brandul tău te ajută doar să fii inclus pe lista de opţiuni, nu neapărat să fii ales. Iar asta pentru că decidenţii din companii vor acorda atenţie unor factori raţionali precum economia de costuri, creşterea productivităţii sau a profitului. Nu vor fi motivaţi de dorinţă, stil şi prestigiu, aşa cum e consumatorul din pieţele B2C, sensibil la branduri cu statut, precum BMW, Lexus, Rolex sau Nike. Nu înseamnă însă că un brand bine dezvoltat nu e important pentru un business B2B. Un brand de calitate e necesar în orice business pentru a face o impresie bună, dar planul tău de marketing nu trebuie să se concentreze doar pe investirea unei sume imense de bani în notorietatea brandului.
Pieţele B2C
Pieţele B2B
Autor: Oana Scarlat, Director Marketing, EXEC-EDU
La Academia Exec-Edu am pregătit cursuri specializate. Fii la curent cu evenimentele și cursurile noastre și alege-l pe cel care ți se potrivește!
Related Posts
Do You Speak Finance?
Fie că iubim sau nu prea cifrele, ele ne dirijează viaţa… iar deciziile de care avem nevoie să ascund în spatele unui fişier Excel…. Afacerile de succes nu se mai pot baza doar pe finanţişti pentru a “traduce” şi interpreta conţinutul rapoartelor financiare sau indicatorii financiari. Avem nevoie cu toţii de un minim de …
De ce este greşit să îţi poziţionezi produsul/serviciul ca lider de piaţă?
Se spune că poziţionarea de brand este un concept demodat. Nimic mai fals. Nici un brand puternic nu a avut succes fără o strategie de poziţionare excelentă, fără să construiască o diferenţă relevantă în mintea consumatorului care, în timp, îi atribuie un element definitoriu, o caracteristică unică, numai a sa. Şi totuşi, mulţi au uitat …
9 moduri de a crea un mediu de lucru FARA STRES!
Ştiai că, în medie, un om de afaceri gestionează între 30 şi 100 de proiecte concomitent? În plus, astăzi, un angajat obişnuit este întrerupt de 7 ori pe oră şi distras până la 2,1 ore pe zi. Iar 4 din 10 dintre angajaţii din corporaţii trec chiar în acest moment printr-un proces de restructurare şi, …
4 tendinţe în marketing-ul digital de care să ţii cont în 2015
1. CONTENT MAKETING Creează o strategie de conţinut bazată pe calitate, nu pe cantitate. Acest lucru înseamnă că vei crea conţinut personalizat pentru fiecare segment pe care îl vizezi ca să creşti notorietatea brandului şi ataşamentul consumatorului, să te poziţionezi ca expert şi să generezi lead-uri. Poţi crea conţinut valoros pe blog-uri, în newslettere, articole, …