We use cookies to provide you with an improved experience on our site. By continuing to browse, you agree to the use of cookies.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Profesionistul care îşi are propria marca
Nimeni, aproape, nu va mai munci, pe viitor, în sensul clasic în care ne-am obişnuit azi. Lumea în care cineva va rămâne agăţat de un singur loc de muncă pentru tot restul vieţii se va sfârşi pentru cei mai mulţi dintre cei care vor citi aceste rânduri. Nu va mai exista un “loc de muncă” pentru tine. Va exista faptul de a fi “angajat”.
Iar angajările vor fi create special pentru tine, vândute pentru tine. Va fi problema, responsabilitatea ta, să poţi răspunde la cererile de angajare care te privesc direct, la solicitările din piaţă. Va trebui să fii inovator dacă vrei să te bucuri de aceste oportunităţi. Este angajarea ta, iar tu eşti produsul.
Regula va fi simplă: cine generează mai multă “valoare” prin ceea ce face va avea mai mult succes financiar. Mai multe opţiuni; preţuri mai mari şi clienţi mai buni.
Tu îţi vei organiza orele de lucru, preţul produselor sau serviciilor pe care le oferi, subiectele în care vrei să investeşti, vacanţele pe care doreşti să ţi le iei.
Va trebui să ai spirit întreprinzător şi inovator.
Aminteşte-ţi că diferenţa între codurile genetice ale persoanelor este mai mică de 0,0003%. Astfel că genetica influenţează prea puţin destinul tău de muncă; la fel şi inteligenta nativă.
Ceea ce va face cu adevărat diferenţa va fi dispoziţia, deschiderea spre învăţare, cultivarea ideilor bune, construirea unei personalităţi echilibrate, profesionalismul ca principiu fundamental, investirea în relaţii de prietenie, dorinţa de contribuţie şi, nu în ultimul rând, abilitatea de a te vinde ca produs de marketing.
Este greu să te vinzi bine. Dacă eşti prea prezent înseamnă că munca ta nu prea are cerere. Excesul de auto-promovare, publicitatea personală exagerată, toate acestea vin mai degrabă dinspre o tendinţă narcisistă decât dintr-o necesitate pragmatică, tehnică. Publicitatea este una; a te vinde prin intermediul unui produs sau serviciu este altceva.
Este nevoie să îţi creezi o marcă personală autentică, puternică, valoroasă. Pentru aceasta trebuie să investeşti în rigoarea muncii tale şi în intuiţia comercială cu care îţi faci alegerile de business. Trebuie să generezi apoi credibilitate şi autenticitate. Cei falşi îşi vor complica existenţa.
Pe lângă crearea unei mărci proprii va trebui să îţi cultivi abilitatea de a transmite energie. Ca profesionist cu o marcă personală va trebui să inspiri, să străluceşti, să magnetizezi cu energie pozitivă, să ai carismă. De aceea, vei avea nevoie de mult “combustibil”. Va trebui să îţi cultivi resursele de energie fizică, mentală, spirituală.
Va trebui să cucereşti oportunităţile, iar omagiul pe care îl poţi aduce multiplelor şanse de viitor constă în a te pregăti pentru ele. Fă din acest gest unul fundamental. Integrează în mod natural ceea ce înseamnă relaţie cu ceea ce înseamnă raţiune. Fă la fel şi când vine vorba de îmbinarea viziunii generale cu detaliile de imagine.
Creează-ţi propria slujbă. Cea care îţi place cu adevărat.
Related Posts
„Cumpărăm” sau „producem” talente?
Managementul talentelor – încă o prioritate în perioada de criză? Ce alegem – competenţă și inovație sau cost? Termen scurt sau sustenabilitate? Ce modificări trebuie să aibă loc în procesul de angajare pentru a realiza un mai bun echilibru cost – talente? Cum se formează nuclee de angajaţi indispensabili prin talent şi loialitate? Cum se …
Faliment sau creștere?
Lista milionarilor creşte. Averile acestora, de asemenea. Statisticile arată ca sursa principală a acumulării o reprezintă afacerile în domeniul imobiliar. Cât timp vor mai avea acestea un succes atât de mare? Vor mai avea, o vreme. Câţi dintre întreprinzători au acces la ele? Numai o parte a lor, căci alţii nu au dorinţa de a …
#ElitaAbsolventilor: Laura Lupu, Fondator Degusteria Francesca
Laura Lupu, Fondator Degusteria Francesca După o carieră prodigioasă de peste 15 ani în marketing, reprezentând branduri puternice din industria farma, alimentară sau de tutun, Laura Lupu și-a înființat propria companie, în anul 2012. Primul an a fost dedicat creării și dezvoltării unui magazin online care distribuia produse artizanale, din diferite zone ale Italiei. În …
4 tendinţe pe care managerii smart le vor avea în vedere în 2013
4 idei îndrăzneţe, care acum câţiva ani sunau prea bine pentru a fi adevărat. Idei pornite de la acceptarea, atât de către angajatori, cât şi de angajaţi, a faptului că nevoile se schimbă şi că ambele părţi au de câştigat în anumite condiţii. Mihaela Matei EMBA, expert şi consultant EXEC-EDU, explică pentru absolvenţii şi prietenii …