We use cookies to provide you with an improved experience on our site. By continuing to browse, you agree to the use of cookies.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
#HRBeyond: Ana Toma (BCR) – ”Am reușit să îmi creez rutine care să mă ajute să îmi păstrez echilibrul”
HR BEYOND: Ana Toma, Team Lead Learning Programs BCR
1. Care a fost momentul magic în care ați decis că vă doriți o carieră în HR?
Mi-ar plăcea să pot spune că a fost vorba de așa ceva, dar de fapt a fost o pură întâmplare: la începutul carierei, fiind trainer și coordonator programe de limbi străine, aveam întâlniri cu diverse persoane din zona HR și, la un moment dat, mi-am dorit să văd lucrurile din interior. Destul de curând, mi-am dat seama că este ceva ce mi se potrivește și, având și validarea celor din jur, am ajuns la concluzia ca sunt potrivită acestui domeniu.
2. Dacă nu ați lucra în HR, ce job v-ar plăcea să aveți?
La un moment dat mi-ar fi plăcut să devin psihiatru, însă pentru asta ar fi trebuit să urmez Facultatea de Medicină și nu mă vedeam capabilă de acest lucru, așa că am renunțat la idee. Dacă nu aș mai lucra în HR, mi-ar plăcea să fiu librar – este visul meu să stau toată ziua printre cărți și să povestesc altora despre ele.
3. Ce brand/companie admirați cel mai mult (exceptând compania în care lucrați)? De ce?
Îmi este destul de greu să răspund la această întrebare pentru că sunt multe pe care le admir. Dacă ar fi să aleg unul care trezește foarte mult interes în această perioadă, cel puțin în zona mea de interes, ar fi Mindarchitect.ro, pentru contribuția pe care o are au în popularizarea unor concepte din neuroștiință aparent dificile în rândul oamenilor indiferent de vârstă, pentru pasiunea și responsabilitatea cu care fac lucrurile și, până la urmă, pentru faptul că promovează dezvoltarea continuă. Dacă nu ați auzit încă de Mindarchitect.ro și Paul Olteanu & co, îi recomand cu drag.
4. Dacă s-ar face un film despre cariera dvs., ce titlu ar avea?
L-aș numi De vorbă cu tine – îmi place să ascult, să găsesc soluții, dar și să vorbesc, iar cei care mă cunosc pot confirma acest lucru.
5. Cine v-a influențat cel mai mult în carieră?
Răspunsul este simplu: mama. De la ea am învățat ce înseamnă să ai vocație, să îți faci meseria foarte bine nu pentru că trebuie, ci pur și simplu pentru că ești pasionat de ceea ce faci. Ea mi-a arătat ce înseamnă să înveți tot timpul, indiferent de vârstă și domeniu, doar pentru că vrei să devii mai bun pentru tine și pentru ceilalți.
6. Dacă ar fi o carte pe care ar trebui să o citească toată echipa dvs., care ar fi aceea?
Aș recomanda câte o carte fiecăruia dintre ei, în funcție de preferințe. Dar pentru că trebuie să aleg doar una, recomand oricui Mindsight a lui Daniel Siegel, pentru că printre colegi am tot recomandat-o. Este o carte cu fundament științific, dar și multe exemple utile care ne arată cum putem deveni observatori ai propriei minți.
7. Care este gadgetul fără de care nu puteți trăi?
Și acest răspuns este simplu și oarecum previzibil: telefonul – am în el multe din lucrurile de care am nevoie (nu toate), de la internet banking (George, cine altcineva? 😊) la aplicații pentru cumpărături, lectură, urmărit seriale.
8. Cum vă definiți stilul vestimentar în 3 cuvinte?
Comod, jucăuș, asortat.
9. Care este cel mai bun lucru care vi s-a întâmplat în 2020?
La modul general, am reușit să îmi creez rutine care să mă ajute să îmi păstrez echilibrul. Iar un lucru de care sunt foarte mândră este faptul că am obținut certificarea de trainer Process Communication Model, o teorie despre comunicare și personalitate folosită cu succes în autocunoaștere și relaționare, gestionarea conflictelor și dezvoltarea echipelor. Iar anul acesta am început să susțin programe de training în organizația din care fac parte și să promovez și eu acest model care îmi este foarte drag.
Related Posts
Strategic sau operaţional în activitatea unui manager?
Studiu de caz – program organizat de EXEC-EDU pentru o companie din IT&C Ce procent din atribuţiile unui manager reprezintă parte operaţională şi cât reprezintă analiză, decizia proactivă şi generarea de soluţii inovative? Cât timp alocă managerul în înţelegerea profundă a strategiei companiei, a identificării oportunităţilor şi ameninţărilor din piaţă, a evaluării deciziilor care influenţează …
Despre puterea exemplului și… altele
E dificil să-ţi menţii permanent entuziasmul şi pasiunea la cote înalte, ca lider de organizaţie. Cu atât mai greu în perioada pe care o trăim acum, când toate ştirile vorbesc despre incertitudini şi pericole. Dar dacă vei fi pozitiv, încrezător, agil la oportunităţi pe care le vezi numai tu acolo unde ceilalţi văd doar probleme, …
Eficienţa, control al rezultatelor şi recuperarea investiţiei
Cum măsori eficiența unui program de instruire? Cum poţi evalua corect recuperarea investiţiei, într-o perioadă în care trebuie să optimizezi la maxim bugetul din ce în ce mai limitat alocat dezvoltării angajaţilor şi să prezinţi, în fata acţionarilor, rezultate concrete şi sustenabile? Pentru companiile de training, acest lucru poate fi, pentru prima oară, o provocare …
e-Grow Live Talks – Partea nevăzută a culturii organizaționale
Cultura organizaţională – un concept folosit extensiv în business, dar şi în psihologie şi ştiinţele sociale. O noțiune abstractă, dar extrem de importantă când ne gândim la dinamica unei organizații, care a căpătat şi mai multă greutate în perioada pandemiei. În următorul e-Grow Live Talk, ne propunem să depăşim perspectiva simplistă şi larg întâlnită în …