We use cookies to provide you with an improved experience on our site. By continuing to browse, you agree to the use of cookies.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Eficienţa, control al rezultatelor şi recuperarea investiţiei
Cum măsori eficiența unui program de instruire?
Cum poţi evalua corect recuperarea investiţiei, într-o perioadă în care trebuie să optimizezi la maxim bugetul din ce în ce mai limitat alocat dezvoltării angajaţilor şi să prezinţi, în fata acţionarilor, rezultate concrete şi sustenabile?
Pentru companiile de training, acest lucru poate fi, pentru prima oară, o provocare serioasă. Ca şi în cazul campaniilor publicitare, este foarte greu să transpui în cifre valoarea adăugată a participării la un curs.
În anii anteriori, creşterile spectaculoase de venit ale clienţilor lor se datorau, în mare măsură, şi creşterii pieţei, iar eficiența unei sesiuni de training era rareori pusă sub lupă. Acum, în condiţiile unei stagnări sau chiar scăderi dramatice în unele industrii, se pune problema beneficiilor reale pe care le-ar aduce o astfel de investiţie.
Instrumente de evaluare
Instrumente de evaluare sunt dintre cele mai diverse. În afara chestionarului clasic, care evaluează “la cald” reacţia participanţilor vis a vis de calitatea cursului şi utilitatea lui, intervin şi alte metode, aplicate în funcţie de tipul programului de pregătire: simulări, teste, sesiuni de follow-up, interviuri sau şedinţe de coaching. Se poate ajunge chiar la măsurarea de indicatori cantitativi, precum evoluţia vânzărilor, fluctuaţia de personal, evoluţia cifrei de afaceri sau a profitului.
Vor înregistra succese companiile de training cu experienţă, care deţin deja un sistem de evaluare foarte bine pus la punct şi care se bazează, în strategia lor, pe crearea de parteneriate cu compania client.
Aportul departamentului de training/HR
Capcană cea mai des întâlnită a managerului de resurse umane este focalizarea pe măsurarea farmaceutică a rezultatelor finale, fără a fi măsurat aceeaşi indicatori înainte de curs. Stabilirea obiectivelor programului, alinierea acestora la strategia generală a companiei, prioritizarea necesitaţilor de instruire, analiza profilului participanţilor – toate acestea sunt puncte cheie în a pune la punct un program de succes.
Responsabilităţile furnizorilor de programe de training
Pentru a-şi putea asuma responsabilitatea rezultatelor finale, compania de training, ar trebui cooptată de la început, în calitate de consultant, în realizarea acestei analize. În discuţiile preliminare cu managerii companiilor client, experţii EXEC-EDU constată, în unele situaţii, că, la bază, nevoia reală era de fapt cu totul alta decât cea pentru care fusese solicitat cursul. Astfel, s-a ajuns, de pildă, de la o cerere de curs de aptitudini de vânzare, la organizarea unui curs de leadership pentru managerii care aveau în subordine echipa respectivă. Abia în urma acestei analize, se poate trece la designul programului, prin adaptarea tematicii la specificul industriei, strategia şi cultura organizaţională a companiei. Ulterior, rezultatele finale nu se vor lăsa aşteptate.
Managerul de resurse umane împreună cu directorul general trebuie însă, să îşi asume şi ei responsabilitatea aplicării de către participanţi, a noilor competențe în companie. Lipsa suportului în implementarea schimbărilor, uciderea în faşă a ideilor noi de către managerul direct, impunerea unor politici organizaţionale rigide sunt doar câteva exemple pentru care un curs, oricât ar fi de bun, nu îşi va atinge obiectivele scontate.
Cu sprijinul acestora şi printr-o selecţie atentă a furnizorului, un program de instruire dedicat unor necesităţi concrete şi atent construit va face diferenţa în 2009, contribuind la menţinerea avantajului competitiv şi la creşterea performanţelor organizaţionale.
Autor: Oana Scarlat
Director marketing EXEC-EDU
Articol apărut in Daily Business.ro
Related Posts
Implementarea IFRS în companii – o măsură necesară şi urgenţă
Începând cu 2012, potrivit Ministerului Finanţelor, companiile listate la bursa trebuie să realizeze situaţiile financiare în conformitate cu cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS). Trecerea la IFRS reprezintă o provocare majoră pentru echipa de contabilitate şi poate avea consecinţe dintre cele mai neplăcute, dacă nu este corect planificată. Printre cele mai frecvente erori …
Tehnici de vânzări rar utilizate: când trebuie să taci ca să câştigi
Sper că nu e cazul să subliniez importanța întrebărilor în procesul de vânzare: întrebările sunt singurele care te pot ajuta să conduci discuţia acolo unde îţi doreşti, întrebările te ajută să obţii informaţii valoroase despre (potenţialul) client, întrebările menţin atenţia trează a interlocutorului şi tot aşa. Însă pentru a îmbunătăţi eficienta întrebărilor din perspectiva calităţii …
Eficiență = (maleabilitate) x (curiozitate)*2
“Lucrul cel mai important este să nu încetezi să pui întrebări. Curiozitatea are propria raţiune de a exista.”, Albert Einstein De multe ori, oamenii se ancorează în prezent cu ajutorul reţetelor, ai paşilor precişi care arată calea spre reuşită (din categoria Zece paşi pentru a obţine succesul în afaceri sau Cele douăsprezece reguli de aur …
Business cu personalitate
În urmă cu mai mulţi ani am terminat facultatea de marketing şi îmi amintesc că unul dintre primele lucruri despre care învăţăm acolo erau cei 4P – Produs, Preţ, Promovare şi Plasament – descrişi de Philip Kotler în cartea “Marketing Management”. Deşi în februarie 2011 lucrarea de mai sus a ajuns la cea de-a 14-a …