We use cookies to provide you with an improved experience on our site. By continuing to browse, you agree to the use of cookies.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Cine are supremaţia? Marketingul sau vânzările?
Back to roots: Marketing şi vânzări în acelaşi departament?
Într-o perioadă în care, pentru a se menţine pe piaţă, companiile trebuie să se reinventeze în permanenţă, cine are supremaţia: funcţiunea de vânzări sau cea de marketing? Sunt vânzările parte a strategiei de marketing? Sau invers?
Întrebările de mai sus pot genera discuţii fără sfârşit, însă un lucru este cert: abordarea de tip siloz în companii şi aparentul conflict între marketing şi vânzări sunt de domeniul trecutului.
O organizaţie care continuă să trateze cele 2 funcţiuni ca entităţi separate plăteşte un preţ foarte mare: pierderea de competitivitate, mai puţine oportunităţi de business, frânarea creşterii – iată ceea ce remarcă Chartered Institute of Marketing încă de acum 3 ani. CIM prezice un viitor sumbru pentru companiile care continuă să menţină o structură organizaţională de tip siloz, separând cele 2 departamente. Comunicarea defectuoasă şi lipsa obiectivelor comune sunt consecinţe care gâtuiesc creşterea oricărei afaceri.
Alinierea celor 2 departamente presupune ca fiecare să îşi asume responsabilitatea pentru volumul vânzărilor şi profit. De asemenea, duce la creşterea productivităţii şi folosirea mult mai eficientă a resurselor. Continua dispută dintre vânzători şi marketeri este din ce în ce mai puţin tolerată, pentru că astfel se pierde din vedere ţelul comun, generator de venituri: adresarea nevoilor clientului.
Cum ar arăta „noul departament”
Semnalul de alarmă tras de CIM nu reprezintă însă o tendinţă avangardistă, ci, mai degrabă, întoarcerea la viziunea tradiţională, când exista doar departamentul comercial, care le făcea pe toate. Evident, cu amendamentul că, în secolul 21 vom avea o versiune mult evoluată din punctul de vedere al competențelor, cu creşterea în importantă a aspectelor legate de digitalizare.
Cum ar arăta noul departament? Iată câteva din posibilele direcţii:
Alinierea necesită, desigur, un efort organizaţional şi, în ultimă instanţă, o schimbare majoră de cultură, de mentalitate. Totuşi, chiar şi în condiţiile în care structura organizaţională pune departamentele de marketing şi vânzări în 2 „silozuri” diferite, un adevărat profesionist de marketing sau de vânzări are nevoie de competente din ambele zone sau cel puţin trebuie să se asigure că înţelege în profunzime fiecare activitate. De pildă, statisticile spun că 90% dintre informaţiile generate prin activităţi de marketing nu sunt valorificate în timpul unui proces de vânzare. O colaborare şi o comunicare permanentă ne ajută să nu pierdem din vedere astfel de resurse, extrem de valoroase în generarea de clienţi.
Autor: Oana Scarlat
Related Posts
Strategii de marketing în mediul business-to-business. Cum atragi clienţii organizaţionali
Marketing-ul business-to-business sau marketingul industrial acoperă un teritoriu vast – orice firmă al cărei portofoliu de clienţi este reprezentat de alte organizaţii, afaceri sau companii. De exemplu, poţi vinde chip-uri Intel către IBM, servicii de contabilitate ale PriceWaterHouse către firme mici sau mobilier pentru sălile de clasă din şcoli către oficialităţile locale. Pieţele, dintre cele …
Mediul economic în 2013, văzut de experţii EXEC-EDU (II)
Care sunt principalele tendinţe în afaceri care se prefigurează la început de an 2013? Monica Minoiu, EMBA şi Dan Beşleagă, PMP, MBA – experţi EXEC-EDU – au identificat 3 tendinţe cu impact major în mediul economic. Anul 2013 începe cu multe promisiuni de afaceri. Companii mici, medii aflate la finalul proceselor de reorganizare sau companii …
Ghid de supraviețuire în managementul proiectelor
Dincolo de metodologia adoptată, de preocuparea de a aplica corect conceptele “hard”, managementul de proiect nu înseamnă altceva decât lucrul cu oamenii. Învăţăm management de proiect practicând, greşind, îndreptând greşeli, ridicandu‐ne şi mergând mai departe! De aceea, îţi propunem câteva principii simple de supravieturile, aplicabile în realitatea de zi cu zi în orice tip de …
Viitorul muncii, sub lupă. Liderii epocii VUCA
În ultimele 15 luni, am discutat mult cu managerii despre mediul lor de lucru, despre schimbări, preocupări, îngrijorări și speranțe. Interlocutorii mei, în ciuda presiunilor mai mari decât altă dată, și-au făcut timp pentru întâlniri on line și mi s-au părut chiar mai disponibili și mai puțin grăbiți ca înainte de pandemie. Probabil și pentru …