We use cookies to provide you with an improved experience on our site. By continuing to browse, you agree to the use of cookies.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Management Autocrat sau, de fapt, comportamente de stres?
De fiecare dată când am parte de o grupă nouă la trainingul #ProcessCommunicationModel sunt bucuros pentru ca am ocazia să observ comportamente noi, să învăț lucruri noi, aplicabilități noi etc.
În ultimele 3 săptămâni am interacționat cu mai multe grupe și grupuri din domenii diferite, fiecare cu provocări (dar și oportunități). Cred că fără excepție cel mai puternic moment al cursului este cel în care vorbim despre nevoile psihologice și înțelegem ce impact au în starea noastră, în productivitate și cum ne influențează relațiile cu ceilalți.
Astăzi, însă, aș vrea să mă opresc la o nuanță pe care vreau să o aduc în atenție legată de stilurile de management.
Să o luăm sistemic. 🙂
Stilurile de management pe care le abordăm în legătură cu PCM se referă la:
Dacă ar fi să ne uităm la procentele de distribuție a celor 6 tipuri de personalitate despre care am vorbit în articolele anterioare, atunci proporția stilurilor de interacțiune ar fi așa:
Legat de aceste stiluri există o particularitate și anume faptul că stilul Autocratic este nerecomandat pentru celelalte 3 stiluri, fiind chiar perceput chiar ca rece, prea ferm, impersonal, expeditiv, lipsit de context și detalii, chiar agresiv… deși nu este!
Stilul Autocratic este un stil unidirecțional, ce folosește mai degrabă comenzi ferme către ceilalți, în care managerul are, practic, întreaga putere de decizie, însă este lipsit (sau ar trebui să fie) de orice formă de judecată, agresiune sau atac. De aceea modelul PCM spune că funcționează doar cu acele tipuri de personalitate care au nevoie de acest stil directorial de interacțiune – promotorul și imaginatorul (dominante).
Am punctat faptul că este lipsit de orice formă de judecată, agresiune sau atac deoarece există comportamente de stres care pot fi confundate cu stilul Autocratic. Problema nu apare legat de confuzie, ci de faptul că un astfel de comportament de stres generează o interacțiune într-un stil care, statistic, nu place la peste 90% din tipurile de personalitate, care generează tensiuni și conflicte.
În ce situații apare comportamentul de stres ce are ca efect adoptarea unui stil de management Autocrat?
Cele mai frecvente și reprezentative, chiar și din punct de vedere statistic, sunt cazurile tipurilor de personalitate Gânditor și Perseverent, care, în stres, adoptă comportamente de tip atacator, apelând la micromanagement, critică pentru lipsa de competență, supracontrol (Gânditor) sau la a se concentra pe lucrurile negative, critică pentru lipsa de implicare, impunerea convingerilor și generarea unui sentiment de frică din partea celorlalți (Perseverent).
Aceste comportamente ce folosesc atacul (pentru lipsa de gândire sau de implicare) vin la pachet cu o puternică doză de autocrație, întrucât sunt însoțite de emoții precum furie frustrată sau îndreptățită, toate acestea avându-și rădăcina în nevoile psihologice nesatisfăcute. Prin autocrația adoptată în stres se caută, de fapt, obținerea rezultatelor care să alimenteze nevoile psihologice. Însă impactul este unul negativ, de fapt.
În astfel de situații este important să identificăm ce nevoi nu au fost satisfăcute în mod sănătos și să găsim soluțiile pentru a ne încărca bateriile.
În cazul unui Gânditor nevoile psihologice sunt legate de recunoașterea muncii (a rezultatelor) și de claritate, structură, planificare, fără de care rezultatele muncii nu pot fi atinse cu ușurință.
În cazul unui Perseverent vorbim despre principii, credințe ce trebuie respectate, consultate, iar prin prisma lor recunoașterea muncii principiale, a implicării în muncă.
Lipsa satisfacerii acestor nevoi poate conduce la comportamentele de stres, ce vin cu o abordare mai mult autocratică decât democratică (doar n-o să criticăm “democratic”, nu?), ceea ce în raport cu 90% din tipurile de personalitate este contraindicată. În plus, această autocrație vine și cu atacuri, care, practic “pun paie pe foc”, ce să mai…?!
So, atenție la nevoile psihologice, dacă ești într-o poziție de conducere și te regăsești în comportamente de stres ale Gânditorului sau Perseverentului, căci pot să dăuneze pe termen lung succesului echipei și… ție, până la urmă.
Tips? Da!
Ai nevoie să vorbești despre rezultatele tale? Ai nevoie să discuți despre principii și să le aliniezi pentru a fi sigur că faci alegerile potrivite către rezultat? Ai mereu opțiunea de a alege sa soliciți o discuție despre aceste aspecte cu superiorii sau cu persoanele care sunt în măsură să-ți clarifice sarcinile, așteptările, competențele, încrederea. Astfel, nu vei mai ajunge în scenariile de stres descrise anterior.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți armoniza comunicarea în echipă, motivarea, diminua stresul și conflictele, dar mai ales dacă vrei să te descoperi pe tine, hai la cursul open de pe 13-15 martie 2024. Găsești detalii și te poți înscrie aici.
Articol redactat de Costin Cadelcu.
Related Posts
#HRBeyond: Florentina Greger (Zitec)
”Noi, ca indivizi, ne putem adapta repede la orice s-ar întâmpla atâta vreme cât rămânem aproape de cei din jur” HR BEYOND: Florentina Greger, Chief Talent Experience Officer Zitec 1.Care a fost momentul magic în care ați decis că vă doriți o carieră în HR? Povestea a început în facultate odată cu participarea la …
Comunicare fără conflicte în echipă? Da, este posibil. Cu Process Communication Model
Fiecare dintre noi are o preferință pentru modul de a comunica și așteptăm din partea celorlalți să comunice cu noi în acest fel. Doar că dacă nu cunoaștem aceste lucruri avem șanse mari să intrăm în conflict. Secretul în a comunica eficient este identificarea acestor preferințe și adaptarea mesajului pe care vrem să-l transmitem. Și …
10 burse de studiu în valoare de peste 8 000 €
Lansăm a cincea ediție a programului de burse EXEC-EDU. De data aceasta, ele sunt dedicate antreprenorilor la început de drum și managerilor care își finanțează cursurile din fonduri proprii. Este vorba despre 10 burse parțiale, cu o valoare totală de peste 8.000 de euro. Cursurile care pot fi accesate prin intermediul acestor burse sunt Leadership 360, Management 360, …
Înapoi la lucrurile simple Leadership și motivare în echipă
Workshop demonstrativ pentru programul de Leadership 360 Marţi, 16 februarie 2016 h 6.00-8.00 pm ”Când vrei să construiești o barcă, nu începe prin a aduna lemn, a tăia scânduri și a împărți munca, ci mai bine trezește-le oamenilor dorința de a se afla în largul mării.”, Antoine de Saint-Exupéry În calitate de manager sau coordonator …